Et drivhus i haven er dejligt – så længe du får fat i et, der opfylder dine ønsker og behov. Der er mange skønne drivhuse på markedet, og derfor kan det også være svært at få fat i det helt rigtige. Skal du have et vægdrivhus? Eller skal du i stedet gå efter et orangeri? Her får du gode råd til, hvordan du vælger det rigtige drivhus til dig og din have.

Hvad skal du bruge dit drivhus til?

Først og fremmest bør du gøre op med dig selv, hvad du skal bruge drivhuset til. Skal det være et traditionelt drivhus eller snarere et orangeri? Forskellen er markant. Et drivhus bruges nemlig som udgangspunkt til at dyrke planter, mens et orangeri i højere grad er anvendelig til kaffe og hygge i solens stråler gennem glaspartierne.

Et drivhus vil typisk have en mindre størrelse end et orangeri – og det er heller ikke på samme måde isoleret og opvarmet. Orangeriet er derimod ofte større end et traditionelt drivhus, så der er plads til at sidde omkring et bord i hyggelige stunder.

Hvad har du plads til?

Hvad enten du ønsker dig et drivhus, eller du nærmere drømmer om et orangeri, der kan bringe dig tættere på naturen hele året rundt, skal du gøre op med dig selv, hvad du har plads til i haven.

Har du kun en lille have, kan et vægdrivhus være en oplagt mulighed for dig, så det ikke fylder så meget, men stadig giver plads til at dyrke få planter. Har du derimod masser af plads i din have, så du gerne vil dyrke agurker, tomater og en masse andre planter i dit drivhus, kræver det et større et af slagsen. Du skal nemlig ikke sætte planterne for tæt. For kommer der først skadedyr i én plante, spreder de sig som en steppebrand, hvis dine planter står for tæt.

Er der mulighed for den rette placering?

Drømmer du om et drivhus, der skal forsyne dig med lækre, sprøde grøntsager, skal du først vurdere, om du har mulighed for at placere det rigtigt i din have. Har du en have, hvor der ikke er mulighed for at placere dit drivhus på en solrig spot eller med let skygge fra træer? Så skal du gøre op med dig selv, om du vil fælde nogle af havens træer for at skabe de bedste betingelser for dyrkningen i drivhuset.

Vil du i stedet have et orangeri i haven, skal du finde ud af, om der er mulighed for at placere det et sted i haven, hvor der er skygge i de hårde middagstimer, hvor solen står øverst på himlen. Ellers bliver det en sauna i sommermånederne.