Sådan bruger du mørke farver i dit hjem

Indretningstendenserne bevæger sig mere og mere væk fra det helt nordiske og lyse udtryk i hjemmet. Selvom du bor småt, kan et godt lysindfald fra vinduer og altan stadig skabe balance i forhold til mørkere rum. De dunkle farver hitter lige nu, og hjemmet skal i højere grad give fornemmelsen af at være en lille ’hule’, der indbyder til hyggeligt samvær.

Du får her inspiration til, hvordan du kan byde de mørke farver velkommen i dit hjem.

Gå efter mørke møbler

Efter en tid, hvor de lyse træsorter og hvide materialer har været populære på vores reoler, spiseborde, stole, køkkener og andre elementer, må de nu i højere grad vige pladsen for de mørkere varianter.

Vælg en skænk eller et spisebord i en mørk træsort som eksempelvis røget eg – den dunkle nuance skaber en særlig hyggelig stemning i dit hjem. Hvis du er modig, kan du indrette din stue med en veloursofa i en mørk tone. Velour er et smukt materiale, der i en varm, mørk nuance nærmest får liv. Prøv en anden farve end den klassiske sorte eller grå nuance. Du kan sagtens vælge en farve, fordi den mørke tone i farven forhindrer, at sofaen larmer alt for meget – også selvom du vælger en grøn eller rødlig nuance.

Sig farvel til de lyse vægge

Lyse vægge har i mange år været det foretrukne valg, når det gjaldt boligindretning. Men i de senere år er det blevet mere og mere populært at male de hvide vægge over med mere farverige nuancer. De hvide kan give en klinisk og til tider kedelig og åben fornemmelse, mens farver i højere grad skaber stemning i hjemmet.

Og nu er det tid til, at væggene skal prydes med mørke farvevarianter. De mørke vægge skaber en huleatmosfære, som giver lyst til hygge på sofaen med en god bog. Farverne suger nemlig lyset – og jo mørkere farve, du giver dine vægge, desto mere lys trækker du ud af rummet.

Hvis du ikke er helt klar på at gå så langt som til at male alle rummets vægge i en farve, kan du også starte ud med en enkelt væg. Ellers kan du eksperimentere med at male den nederste halvdel af væggene i en mørk nuance, mens den øverste halvdel holdes i en lys. Det giver tilmed en fornemmelse af, at der er højere til loftet.

Hold dig til tone-i-tone

Hvis du er klar på at tage den mørke indretningstendens til dig, er der dog nogle forhold, som er gode at huske på. Mørke farver er mere intense og dramatiske end lyse farver. Og derfor kan det være en god idé at forsøge at skabe ro på en anden måde. Det kan du gøre ved at holde indretningen nogenlunde tone-i-tone. På den måde får du skabt et roligere udtryk.

Har du malet dine vægge i en mørkeblå nuance, så gå efter et stort tæppe på gulvet eller nogle puder i toner, der ligger op ad væggens farve. Det ser også elegant og eksklusivt ud, hvis du har en gammel kommode, som du kan male i samme farve som væggen.

Match med let og luftigt interiør

Mørke toner giver et raffineret og råt udtryk til din bolig. Men det eksklusive og elegante kommer kun til sin ret, hvis du formår at balancere det på den rigtige måde. Du skal derfor være varsom med at male væggene i en dunkel farve og samtidig investere i grove, tunge møbler i mørke farver. Gå i stedet efter skænke og et spisebord med et tynde ben og et let udtryk. Ellers kommer din indretning hurtigt til at blive dyster.

Derfor er det også en god idé at give plads til lette materialer som modspil til den mørke farver. Keramik har længe været populært – men den slags nips kan let komme til at blive for meget af det gode. Lav stilleben af glasvaser og –stager. Du kan godt vælge røg- og jordfarver her, fordi det lette materiale netop skaber en ligevægt til det resterende mørke look. På den måde får du skabt et harmonisk og velafbalanceret udtryk i dit mørke hjem.