Dine bordplader i køkkenet holder længst, hvis du tager dig godt af dem og vedligeholder dem korrekt. Bordplader i køkkener er de dele, der udsættes for allermest, derfor er det vigtigt, du tager dig af den eller dem. Men det er ikke nødvendigvis sikkert, du ved, hvordan du skal passe på dine bordplader.

Alt efter materiale er der en fremgangsmetode. Dem vil vi gå igennem i denne artikel.

Bordplade i marmor

Denne bordplade er meget flot, men også meget sart. Hvis du vil give en bordplade af marmor en lang levetid, skal du genbehandle årligt med et særligt imprægneringsmiddel til formålet.

Med henblik på daglig rengøring er en fugtig klud med varmt vand og neutralt vaskemiddel fint. Det er især vigtigt at undgå blege- og sure vaskemidler.

Bordplade i træ

En træbordplade kan nøjes med en klud, der er vredet hårdt op i lunkent vand. Du skal holde dig fra sulfo og de salmiakholdige rengøringsmidler, da de fjerner fedt fra træet.

Hvis ikke vand kan klare opgaven, brug da brun sæbe eller sæbespåner.

Behandl din bordplade i træ jævnligt med olie – gerne to til fire gange årligt.

Bordplade i rustfri stål

På en stålplade vil det være umuligt at undgå ridser – heldigvis er der mange, der finder det charmerende frem for grimt.

Til den daglige rengøring er opvaskemiddel på en blød klud eller en opvaskebørste helt fin. Under en grundigere rengøring kræver det rengøringsmiddel specielt til formålet.

Du må endelig ikke bruge ammoniak, klorider eller tilsvarende på din stålbordplade. Skyl desuden altid efter med rent vand.

Bordplade i laminat

Bordplader i laminat kan rengøres ligesom de fleste skabe. Det er vigtigt, du ikke bruger for meget opvaskemiddel, da dette med tiden kan gøre, at der ophobes en fedtet overflade. Selv hvis du ikke bruger for meget, kan du risikere denne fedtede overflade. I det tilfælde kan du fjerne denne med lige dele vand og klorin. Brug en klud eller en blød opvaskebørste til at rense bordet med, hvor du ikke skurer, da dette kan ridse. Vask pladen af med lunkent vand, efter du er færdig med at behandle.