Mange familier i Danmark har en bolig med tilhørende have, og mange beboere i lejligheder har en hyggelig kolonihave, idet mange elsker at gå i haven og holde den i stand.

En have kan give familien mange glæder, da man både kan sidde udendørs og grille om sommeren, nyde et måltid eller en kop kaffe i det gode vejr. Børnene kan spille badminton, fodbold og andre spil i haven, og andre har hundehus, kaninbur eller andre kæledyr.

De fleste har også frugttræer, buske og masser af blomster, der jo pynter i enhver have, og mange har også valgt at dyrke krydderurter og grøntsager i en urtehave ved siden af græsplænen eventuelt i kombination med et drivhus.

Hvis man har en stor have kan man endda anlægge stier og bygge små vandfald kombineret med søjler, krukker og lamper, der skaber en helt unik stemning i haven.

 

Overvej terrasse, udestue eller markise

Hvis haven kun består af en kedelig græsplæne, så findes der altså masser af spændende muligheder for, man kan forbedre den og få meget mere nytte og udbytte af haven, idet kun fantasien sætter grænserne for mulighederne.

Man bør virkelig overveje at få lavet en ekstra tilbygning til huset, så man får et ekstra udendørs rum, så man dermed får et ekstra rum, der især er velegnet til udendørs hygge, når vejret tillader dette. Den simpleste løsning er temmelig enkel at skabe, idet man selv kan klare arbejdet og materialerne er billige. Man bør anlægge en udendørs terrasse, som bagefter møbleres med havebord, havestole og en parasol, idet familien derved får et hyggeligt sted at nyde kaffen og måltiderne i godt vejr.

Man kan også sagtens invitere venner og familie til hygge på terrassen, og man kan gøre den endnu bedre ved at anskaffe en stor markise, der effektivt beskytter mod sol, regn og vind, så man også kan sidde udendørs året rundt. Den allerbedste løsning er at bygge en udestue, så man altid kan være udendørs og alligevel altid er beskyttet mod uvejr.

 

Gør haven til din hobby

Havearbejde kan undertiden virke som en stor uoverskuelig opgave, men man bør udvise tålmodighed og opdele opgaven i mindre etaper, så man hvert år klarer en smule af det samlede havearbejde.

Hvis man vil tilplante mindre buske og træer, så tager det alligevel flere år, før de vokser og begynder at give nytte, mens blomster er nemmere at få glæde af hver eneste sommer. Man bør derfor sætte langsigtede mål for haven men stadig sætte et opnåeligt mål for hver sæson. Hvis haven er knoldet og ujævn, så bør hele haven måske fræses op og planes, hvorefter man om foråret kan så nyt græs, så man kan få en frisk start. Så kan man anlægge blomsterbede og urtehave i separate afdelinger og måske plante små læbælter mellem afdelingerne, der på denne måde holdes adskilte.

Man kan også lægge havefliser, så man ikke træder på den nyligt tilsåede græsplæne. Derved får man en spændende og afstressende hobby, idet man kan koncentrere sig om at se græsplæne, blomster og urter vokse op og skabe pynt og glæde i haven.