Danmark har et verdensberømt ry inden for møbeldesign, der startede for knap 100 år siden. En stor række af danske møbeldesignere skabte især i 50´erne og 60´erne en masse karakteristiske stole, lænestole, sofaer, lamper og andre designergenstande, der i dag er sjældne og eftertragtede på grund af deres tidløse og unikke stilart. Disse danske møbelklassikere drejer sig især om værker af disse designere:

  • Arne Jacobsen.
  • Poul Henningsen.
  • Hans J. Wegner.
  • Kaare Klint.
  • Verner Panton.
  • Piet Hein.
  • Finn Juhl.
  • Poul Kjærholm.
  • Børge Mogensen.
  • Louis Poulsen.

Utroligt nok er danske møbelklassikere fra disse kendte designere i deres egen individuelle stil, selvom de naturligvis var inspirerede af hinandens værker.

Eksempler på kendte danske møbelklassikere

Piet Hein spiseborde blev skabt med en utroligsmuk geometrisk form mellem et rektangel og en ellipse. Kaare Klint er manden bag designikoner som Faaborgstolen fra 1914 og den verdenskendte Safaristol fra 1933, og ligesom Hans Wegner gjorde de begge meget ud af tilpasning af designet til den menneskelige krop. Som en af funktionalismens foregangsmænd fokuserede Klint på proportionsstudier, det vil sige studier af menneskers mål og møblers funktion.

Både Louis Poulsen, Verner Panton og Poul Henningsen blev verdensberømte på deres unikke lamper, der gav en blød belysning på grund af en perfekt afbøjning af lyset gennem reflektorer. Børge Mogensen blev især kendt for hans Tremmesofa, Den Spanske stol og Øreklapstolen, mens Arne Jacobsen kendes af de fleste på grund af lænestolene Ægget, Svanen og Oksen.

Find brugte møbler på online auktioner

Der findes kun et lille brugtmarked for danske møbelklassikere, da disse kan være svære at finde i antikvitetsforretningerne og på loppemarkederne. Sjældne danske møbelklassikere i god stand kan nemt koste mange tusinde kr., men til gengæld kan de med den rette pleje holde i en lang årrække, og de vil også stige i pris med årene og dermed være en god investering.

Du kan finde nogle få sjældne møbler i den blå avis, men du finder uden tvivl det største udvalg af danske møbelklassikere hos Lauritz.com, der er et online auktionshus med speciale i køb og salg af sjældne møbler og andre brugte genstande. Du kan finde både billeder, prisvurderinger og anden nyttig info om varerne på hjemmesiden, og du kan så byde ind på de møbler, du kunne være interesserede i. Med en investering i danske møbelklassikere kan du indrette din stue i en elegant og eksklusiv stil.