Boligen bør renoveres med jævne mellemrum, idet alting slides gennem årene, og især køkkenet slides meget, da man her står og arbejder med madlavning hver dag, så både komfur og andre hårde hvidevarer holder normalt kun 10-20 år, og en bordplade vil også blive slidt efter en årrække, og det samme gælder hylderne i skabene og beslagene på skuffer og skabe.

Hvis køkkenet er helt nedslidt, så bær man vel nok investere i et nyt køkken med nye hårde hvidevarer, men hvis køkkenet generelt er solidt og velfungerende, så er det muligt, det nemt kan shines op med en slibning og lakering og eventuelt nye håndtag. Den slags opgaver kan man ansætte håndværkere til, men det kan blive en kostbar affære, da timelønnen mange gange kommer over 500 kr. i timen, så det er langt billigere at foretage renoveringen selv, hvilket er nemt og enkelt for de fleste gør-det-selv folk.

 

Planlæg moderniseringen af køkkenet

Først og fremmest gælder det om at danne sig et overblik over de ting ved køkkenet, der skal renoveres. Den billigste metode for at få et næsten nyt køkken er ved at få udskiftet de grimme og slidte dele med nye, således køkkenet kommer til at være i ny og flot stil igen. Det er temmelig dyrt at købe nye køkkenelementer og få dem monteret, og i mange tilfælde kan det gamle køkkens elementer sagtens bruges igen, såfremt de måske lige slibes og får en ny gang maling. Så kan man eventuelt anvende de gamle håndtag til skuffer eller skabe, men nu er der også muligheden for at skifte til en bedre og mere moderne model, således køkkenet får et tiltrængt ansigtsløft.

Selve bordpladen i køkkenet kan måske heller ikke slibes plan igen, og i så fald kan man jo bare købe en ny bordplade, og ved samme lejlighed kan man få ny og smart håndvask og nyt blandingsbatteri. Dermed vil køkkenet have fået et helt nyt og moderne look, som man kan have gavn og glæde af, og alle vil tænke, du har fået helt nyt køkken. Opgaven kan man ofte løse selv eller med begrænset hjælp fra håndværkere, så hvis hvidevarerne ikke behøver en udskiftning, så kan man måske modernisere køkkenet for langt under 10.000 kr. Det er noget billigere end at bruge 30.000-150.000 kr. på et nyt køkken.

 

Sådan gør man det hele selv

Man opmåler køkkenbordets bredde og længde, hvorefter man søger gode tilbud på bordplader i den rette kvalitet og tykkelse, idet man så kan bestille den rette bordplade. Den gamle håndvask er ofte limet godt fast til den gamle bordplade, og derfor er det ofte smartere at få ny håndvask og blandingsbatteri ved samme lejlighed. Man afmærker håndvaskens mål på det ønskede sted, hvorefter man borer fire huller langs hjørnerne på håndvasken, således man nemt kan save en form ud i håndvaskens størrelse ved hjælp af en stiksav. Så limer man håndvasken fast og fastspænder den med de medfølgende skruer.

Derefter monteres det nye blandingsbatteri i håndvasken, og man placerer bordpladen på køkkenbordet, hvorefter man fastspænder bordpladen til køkkenelementerne. Skuffer og skabslåger bør afmonteres og håndtagene skrues af. Man kan måske rense håndtagene i en kraftig opløsning, således de stråler og kan anvendes igen, men netop nu kunne man jo spartle hullerne og slibe overfladen, hvorefter man sprøjtelakerer lågerne med en ny klar maling, således det hele ser nyt og moderne ud. Det hele samles igen, og man har tilsyneladende fået et nyt køkken for små udgifter, idet man har klaret arbejdet selv.